Vi kan opnå kommision gennem disse links. Artiklen er derfor en annonce. Læs mere

Hvor kommer strømmen fra - Få svaret i denne artikel

Hvor kommer strømmen fra i Danmark? Og hvor meget af det er fra vedvarende energikilder? Læs med i artiklen, hvor vi giver dig svaret.

elselskaber nordjylland

Hvor kommer strømmen fra i Danmark?

I Danmark kan vi få strøm fra flere forskellige kilder. De mest udbredte energikilder i Danmark er solceller, vindmøller og kraftvarme. Solceller og vindmøller går under kategorien “bæredygtig energi”, hvilket betyder, at de er CO2 neutrale.

Vi får faktisk næsten halvdelen af vores energiforbrug fra vindmøller rundt omkring i Danmark. Dog virker de kun, når det blæser, og vi er derfor også afhængige af andre energikilder.

I dag er kraftvarmeværker, der brænder olie, kul eller naturgas, stadig en nødvendighed for at kunne leve op til efterspørgslen på strøm.

Læs mere om vedvarende energi.

Hvor ser jeg hvor strømmen kommer fra?

Det er generelt elselskaberne, som har styr på, hvor strømmen kommer fra. Det kan derfor være svært at se, hvor den strøm, du bruger, kommer fra. Du kan søge på de forskellige elselskaber for at se, hvor meget af deres elproduktion, som kommer fra vedvarende energikilder. Strømmen bliver forhandlet på Nord Pool, hvor elselskaberne køber el.

I Danmark kan vi hente strøm fra vores nabolande, som  Tyskland, Norge og Sverige. Dette er smart i tilfælde, hvor den danske produktion ikke kan leve op til den store efterspørgsel.

Hvorfor er der forskel i priserne?

Priserne på el kan være forskellige alt efter, hvor i Danmark du bor. Befinder du dig Øst for Storebælt er priserne ofte en smule højere, end hvis du bor Vest for Storebælt. Dette handler både om produktionen, hvor der er flere vindmøller i Vestdanmark, og hvilke lande, som elselskaberne forhandler med.

Se også hvor mange kwh bruger en opvaskemaskine.

FAQ

Hvad er bæredygtig energi?

Bæredygtig energi indebærer en elproduktion, som er CO2 neutral, og dermed ikke belaster vores klode.

Hvorfor er det godt at vide hvor strømmen kommer fra?

Hvis du går op i miljøet, kan det være rart at vide, hvorvidt dit elselskab får størstedelen af strømmen fra vedvarende energikilder.

Hvor kommer strømmen fra i udlandet?

Kraftvarmeværker og atomkraft er de største kilder til elproduktion i udlandet, men desværre også nogle, som udleder meget CO2.

Hvor kommer strømmen fra i dag?

I dag kommer over halvdelen af vores energiproduktion i Danmark fra vindmøllerne. Den næststørste post herefter er biobrændsel, som udgør ca. 1/6 af vores produktion.

Kilder:

  • Brug denne beregner til at se dine elpriser.
  • Læs disse tips til når du skal vælge en udbyder hos energy5
menu-circlecross-circle