Vi kan opnå kommision gennem disse links. Artiklen er derfor en annonce. Læs mere

Hvad koster en kWh? Se billigste elpriser time for time

Prisen for en kWh varierer fra 0,50 kr. til 6,00 kr. inklusive afgifter. Den betydelige forskel skyldes mange forskellige faktorer, som vi vil uddybe her. Det er en stor fordel at kende til og forstå elpriser, når du blandt andet tjekker din elregning. Se om du mon betaler for meget per kWh.

Hvad koster en kwh?

Hvad er prisen på en kWh?

Prisen for en kWh varierer fra 0,50 kr. til 6,00 kr. inklusive afgifter. 

Der er altså stor forskel på prisen, hvorfor det ikke er uden betydning, hvornår på dagen du bruger strøm eller hos hvilken udbyder du er kunde og får leveret strøm fra.

Hvad er en kilo-watt time?

En kWh eller kilo-watt time er en måleenhed, som bruges til at beskrive elforbruget på apparater og andre enheder i hjemmet, som bruger strøm. Det er også denne enhed som står angivet på din elregning, og den er derfor god at forstå. 

  • k = står for kilo, som betyder 1.000
  • W = står for watt, dette er måleenheden for den effekt, der bliver brugt 
  • h = står for hour, også kaldt time på dansk

Hvordan udregnes elforbruget i kWh?

Dit elforbrug udregnes i kWh, hvilket gøres ved at gange effekten (watt) med tid (timer). Herefter divideres der med 1000. 

Hvis du bruger en effekt på 1 kW i en hel time, svarer det til et forbrug på 1 kWh. Ved brug af en effekt på 4 kW i en halv time, forbruges 2 kWh.

Læs om solceller og hvor mange kwh bruger en opvaskemaskine.

Find de billigste elselskaber her

  • Nordisk Energy – Elselskaber bedst i test – priser fra 2,43 kr. pr. kWh
  • Velkommen – priser fra 2,45 kr. pr. kWh
  • Nettopower – Bedste i test på prisen – priser fra 2,48 kr. pr. kWh
  • NRGi – priser fra 2,41 kr. pr. kWh
  • Velkommen – priser fra 2,45 kr. pr. kWh
  • Norlys – Bedste i test multi-løsning med internet m.m. – priser fra 2,68 kr. pr. kWh
  • NRGi – priser fra 2,41 kr. pr. kWh

Priserne er et estimat. Listen er senest opdateret d. 12.01.2024. Kilde: elpris.dk.

 

Mere om kWh pris

Din bopæl er en betydningsfuld faktor som påvirker den endelige pris på din kWh. 

Den gennemsnitlige pris er nemlig afhængig af, hvor i landet du bor, og særligt om du befinder dig øst eller vest for Storebælt. Prisen på en kWh er nemlig opdelt i det østlige og vestlige Danmark. 

Bor du øst for Storebælt er strømmen som udgangspunkt en smule billigere grundet lavere produktionsomkostninger, hvilket skyldes afstanden til Sverige. 

Bor du derimod vest for Storebælt afhænger din strøm især af Tyskland, hvilket kan medføre dyrere elpriser end i resten af Norden. Dette er dog primært gældende for dage uden vind.

Se også største elselskaber i Danmark.

Gennemsnitlig kWh pris for en dansker

En gennemsnitlig dansker bruger mellem 1.600 og 2.200 kWh elektricitet om året, hvilket svarer til et årligt elforbrug på mellem 5.600 og 7.770 kr. pr. person, hvis vi regner med en pris på 3,50 kr. pr. kWh.

FAQ

Hvad er prisen på en kWh?

Prisen på en kilo-watt varierer på baggrund af flere faktorer såsom produktionsomkostninger, afgifter, geografisk placering og markedsvilkår.

Påvirker geografisk placering kilo-watt prisen ?

Geografiske placering har indflydelse på kWh prisen, da omkostningerne til elproduktion og distribution varierer mellem forskellige områder.

Kan man spare penge på kWh-pris?

For at spare penge kan man overveje at skifte elselskab, bruge strøm i lavbelastede perioder eller investere i energieffektive apparater.

Hvorfor kan prisen på en kWh ændre sig over tid?

Dette kan svinge på grund af ændringer i markedsvilkår, udsving i produktionsomkostninger og ændringer i skatter og afgifter.

Kilder:

menu-circlecross-circle