Vi kan opnå kommision gennem disse links. Artiklen er derfor en annonce. Læs mere

Hvad er elektricitet? - Alt du skal vide om strøm og energi

Hvad er elektricitet, hvordan produceres det, hvordan leveres det til vores hjem, og hvem bestemmer prisen på den? Bliv klogere på alt dette og meget mere hos billigste-elselskaber.nu. Vi har samlet alt det, der er værd at vide om emnet.

hvordan laver man strøm

Hvad er elektricitet egentlig?

Hvad er elektricitet? Generelt set, er elektricitet elektroner i bevægelse. Det kan sammenlignes med flydende strømme, såsom en flod. Det er således elektriske ladninger, der bevæger sig.

Den type af elektricitet, som vi normalt ser, eksempelvis i vores stikkontakter eller fra batterier, er statisk elektricitet. Her bevæger elektronerne sig ikke. Normale fænomener, der opstår med elektrisk strøm kan være, for eksempel, lynnedslag.

Her kan du læse om, hvordan laver man strøm.

Det bruger vi det til

Til hverdag bruger vi el til alt fra mobilen, køleskabet, bilen og meget mere. På den måde er vi omgivet af den, hele tiden, selvom vi ikke kan se den.

Tænder man en stikkontakt, sendes der elektroner, der har sluppet atomerne, ud gennem ledningerne, hvorfra de bliver pumpet rundt af maskinerne fra elværket, man får sin el fra. Tilsammen skaber de mange elektroner energi, der overføres til pæren i lampen, opladeren til computeren, eller ledningen til komfuret.

En gennemsnitlig familie, med to voksne og to børn bruger, bruger omkring 5000 kWh i gennemsnit om året. Forbruget af el afhænger af både familiens behov, størrelsen på familien, størrelsen på hjemmet og meget mere. Det giver sig selv, at større huse bruger mere strøm.

Bliv klogere på, hvad koster en kWh.

hvad er elektricitet

Hvor ser vi ellers elektricitet?

Foruden i stikkontakten og i batterierne i mobiltelefonen og computeren, findes der også andre typer af elektricitet, som man måske ikke lige tænker over.

I naturen ser vi el i form af lyn, elektroreception (anvendes eksempelvis af hajer til at finde sit bytte), samt bioelektricitet, der produceres hos dyr som den elektriske ål og elrokker.

Derudover findes der:

  • Elektrokemiske celler i batterier, brændsel, mm.
  • Elektromekanik, som dynamoer.
  • Elektroakustik i højttalere, mikrofoner, grammofoner, osv.
  • Elektromagnetisme, som i lysdioder og solceller.

Dette er blot for at give et eksempel på, hvad elektricitet kan, hvad vi bruger det til, og hvor det findes.

Læs også om elpriser i Jylland eller elpriser på Sjælland her. 

Læs også mere om, hvor kommer strømmen fra.

Kilder:

  • Brug denne beregner til at se dine elpriser.
  • Læs disse tips til når du skal vælge en udbyder hos energy5
menu-circlecross-circle